Löa historia Att leva i Löa Föreningar Företag i byn Löa Friskola Hitta i Löa
 

cLöa byarkiv

Löa Byarkiv >> Släktforskning
Järnframställning
Löa kvarn
Löa såg
Projektarbete 07/08
Löa byarkiv byggdes 1985 och byggdes till 1996. Arkivet är tempererat och består av 2 st arkivrum samt ett läsrum, totalt 30 kvm. Idag innehåller arkivet ca 80 hyllmeter handlingar av skilda slag samt 3000 bilder.

I samband med att Löa Hytta restaurerades 1972 var Gunnar Zetterkvist ansvarig för arbetet. Han var runt i gårdarna och såg hur mycket material som fanns men hade svårt att få folk i bygden att lämna ifrån sig handlingar till ett arkiv på annan ort. Det var då som tanken föddes att Löa skulle ha ett eget byarkiv. Men det skulle dröja ett antal år planerna förverkligades.

År 1984 utsågs framlidne Ulf Johansson till ansvarig för Löa Byarkiv. Medel till byggnationen samlades in i bygden från bl a Löa Hyttelag och Löa Kvarnlag. Riksantikvarieämbetet bidrog med medel till inredningen.

Ulf Johansson samlade sedan under årens lopp in och registrerade material på frivillig väg. Ett arbete som hade stort stöd i bygden.
Och det finns plats för ytterligare ca 10 meter handlingar. Dessutom finns planer på att göra en tillbyggnad om några år. Så, har ni något hemma i gömmorna som är intressant för arkivet hör gärna av er! Är det någon som vill donera medel till tillbygnaden mottages även detta tacksamt på:
PG 609008-8
I april 2003 kom boken "Om Ramshytte Masugn" ut. Boken är skriven av Sven Josefsson och är intressant läsning för alla ni som är intresserade av hyttans teknik- och hembygdshistoria.
Kontakt: Britt Carlsson, Östra Löa Östannor, 714 94 KOPPARBERG, Tel: 0580-303 40, 073-803 82 22